my life!!

anyone yg nak komen or kutuk or puji, sila2 lah yer masuk ke blog saya...=)

Tuesday, May 7, 2013

NOMIMI AIJASHA

Dr kiri gmbr - tasha, mira(A), ainil, nini, mira(K) dan hajar

Assalamualaikum..

Ni la geng aku waktu sekolah menengah dlu...ktorg smua start kenal dr form 1 sbb satu sekolah kat sekolah agama menengah jeram, kuala selangor...ekceli ktorg x de la jd geng start form 1..wktu form 1 n form 2 tu, ktorg observe dlu kwn yg sekepala..n wktu form 2 akhir tahun baru la ktorg officially grouping(cewah).

skrg ni masing2 dah bawak diri..dh dok jauh2..i is sad =(..tasha belajar kat al-azhar mesir, mira(A) n nini kat UIA Gombak, mira(K) kat UiTM Shah Alam, hajar kat UTM Skudai n aku kat sintok la mana lagi..*sigh*

tapi tapi tapi (berapa byk tapi da), walaupun jasad ktorg terpisah jauh, namun hati ktorg selalu dekat, (ha dh mcm lgu aishiteru kn?) buehehehe..

byk sgt kenangan dgn dorg ni..yela dh lebih 3 tahun berkawan rapat each other..tp ktorg still ada couple yg plg rapat..mcm aku dgn tasha, mira dan mira, hajar dgn nini..mesti plik kan nape couple trbentuk mcm tu bukan dgn org lain? sbnrnya ak, both mira n tasha amek aliran akaun, yg nini n hajar plak amek perdagangan so ktorg lain2 kls la..sbb tu couple nye jd cenggitu..

jujur aku cakap, aku rndu sgt waktu ni..wktu ak rasa smua org innocent gler..fly berjemaah..skip prep..x smbhyg jemaah..buat sodorm..tp end-up 4 dr ktorg jd exco kot wktu form 5..prcaya x prcaya je wktu tu yela ktorg kan nakal dan agk bermslh..yg plg x tahan, ketua asrama wktu form 5 adlh best fren ak sndri, tasha..ktorg pernah fly wktu form 1 kot..hebat x hebat end up jd KA? hahaha..

aku x pernah dpt dorm-mate dgn nini dgn mira(K)..sbb tu antara ktorg, ak kurg sikit ngn dorg..tp still rapat..mcm mira(A), hajar, tasha ak prnah dok sebilik ngn dorg..

memori pling indah mestilah semua yg ada dgn dorg..egt lg, seawal pg rutin harian ktorg slalu mndi sama2..kebetulan je sbnrnya..sbb msg2 suka bgun lmbt..(except mira(K))..tp wktu form 5, rutin mndi lmbt tu dh berkurg..sbb mira(a) kan jd exco dakwah dan tarbiah, hajar plak exco musolla, mmg x la dorg nk mndi lmbt...solat subuh kna jemaah tnjuk kat adik2 cntoh terbaik..n dorg sometimes kna jd imam solat subuh..hahaha..bgus kan dorg?

selain mndi, ktorg mesti for sure akan mkn sama2..x kira la breakfast ke lunch ke hi-tea ke dinner ke supper ke..mesti berjemaah punya..best sgt ble ingat balik..mcm aku x mkn sayur, nnt mesti pass kat tasha or sape2 je la..dan kalo org tu x mkn certain juadah tu, mesti dia akn pass sesama ktorg...wktu prep pon slalu stdy sama2..yela dah duduk sebelah mnyebelah..x kira la prep ptg or mlm(tu pon kalo trun la)..hehehehe...

yg pling x bleh lupa, stiap kali celebrate birthday..mesti akan ada lakonan..aku ingat lg wktu aku form 3..since aku pling rapat dgn tasha, tetiba dorg plan nk knakan wktu birthday aku..smua org mcm nk mrh ngn aku je..tasha siap gaduh ngn aku..hebat gak la..aku egt lg, dia siap langgar bahu aku..lpas tu aku dh bergenang dh ni mata, then dorg tarik pergi surau..rupa2nya ada kek yg akak senior jual dorg dh tmpah..so, celebrate la lepas tu..aku trus menangis kot..trharu gle dorg wat aku cmtu sbb nk celebrate birthday aku..ekceli wktu tu ak x expect pon dorg nk celebrate sbb dh agk lmbt..wktu birthday ak yg sbnr aku x de kat asrama..aku kat umah ada knduri n hntr abg aku prgi mesir for the first time..

alhamdulillah smpai skrg hubungan ktorg still kekal..kalo ada masa kdg2 ktorg hang out sama2..mira(a) umah dia pling dekat dgn aku, so dia la yg akn amek aku n hang out kat kuala selangor since nini n hajar umah dia kat k.s...

x tau lagi nk cter psl ape..ikutkan byk sgt nk cter psl dorg..mereka adalah antara org yg istimewa di hatiku..semoga ukhwah ini akan kekal sehingga ke syurga inshaAllah..uhibbukum fillah abadan abada bi iznillah...eh lupa, NOMIMI AIJASHA tu gabungan nama ktorg, NOrini a.k.a nini, MIra (a), MIra(k), AInil, haJAr and taSHA..<3

*inshaAllah kalo rajin aku egt nk wat entry psl dorg lg..yg edisi khas punya..n nk wat juga psl mmber2 aku kat metrik and kat uni ni ha..

Sunday, March 24, 2013

how to positive@motivate urself if facing a problem..?

Assalamualikum n slmt pg..

eceh, tajuk kemain dh mcm pakar motivasi dato' fadhilah kamsah..

ekceli, nk bg tau, smua org x kan lari dr mslh..so same goes to me..tp mslh kt kna face bukan lari ye kwn2..hadapi dgn senyuman walau susah nk trsenyum..hehe..*melalut

so, kat sini tips yg digunakan oleh aku utk positifkan diri aku sndri stiap kali ak rasa down, up set, bengang, tacing, sakit hati, sakit otak, sakit jiwa , confused etc...

1. Banyakkan muhasabah diri sndri...cari punca mslh..
    Mintak prtolongan dariNya if ada mslh..mslh kecik pun bleh mntak tlong ape..Allah tu maha mendengar..DIA x kesah pun mslh tu kecik ke bsar...jujurla, ak jrg skit amlkn tips ni..kalo dh berat sgt mslh mngkin ye aku berdoa..(aku rasa aku ni x de ciri hmba yg taat, ble susah bru nk car DIA)..tapi kalo mcm aku, kdg2 aku dh mls sgt nak cari punca sbb mslh tu contohnya la tiba2 je wujud tnpa aku tau sbb utama dia, so aku akan blame dri aku sndri..dulu mmber ak kat mtrx prnah pesan x elok blame dri sndri, sbb nnt kt akn rasa dri tu mcm useless..tp ak rasa tu je slh satu cara aku mls nk pkir pnjg if ada mslh..aku akn kata dlm hati 'salah aku kot semua ni..aku yg x pndai nk jga hati sekian2'..huhu..

2. Pikir kebaikan orang tu, jgn pkir keburukan or apa yg dia wat kat kt smpai jd tacing..
    Ni kira plg sng la, korg pkir bnda yg sweet2 je yg prnah dia buat kat korg..yg bitter2 tu tok sah nk pikiaq sgt la cek oi.apa dpt..be more positive n natural..

3. Pkir setiap apa yg kt wat akan ditulis kebajikannya..
    So, stiap kali kt rasa mrh kalo org tu buat somethng kat kt, why not kt pkir 'ala biar la dia nak wat apa pun, pahala, dosa semua di catit kot'..so, kt akn jd natural n positif smula..

4. Pkir apa kelebihan yg ada kat korg..
    Masing2 mesti ada kelebihan msg2..cthnya mcm lagi pandai ke, lagi cantik ke, lagi tinggi ke, lagi cerah ke, lagi penyabar ke, lagi rajin ke..dan apa jua lagi yg ade la..tp tips ni kalo korg rasa dh sakit hati sgt la..cth ayt 'ala, kesah plak aku dia buat mcm tu, aku pandai lg kot dr dia.ngeh3'..sbnrnya yg last ni x bgus sgt..tp kalo dh yg lain x leh nk jd positif, korg buat je la..bukan niat utk show off atau riak pun..just nak pujuk diri sndri..hehehehe..

*jujurla jujur ni..aku slalu wat tips yg ke-4..hehehe...
  tp mmber mtrx ak pernah ckp ayt ni kat aku ' ko ni patut bersyukur tau ainil, otak ko bijak, ko jenis cepat pick up, tapi tu la ko tu pemalas sgt, kalo x mesti pointer ko 4 flat setiap sem, x mcm aku ni, stdy pulun mcm mana pun, result bese je, lg teruk dr ko adelah'..ngeh3..(rezeki org lain2 la dek non)..tp dia buat lwk ke ape ni..smbil puji smpat mengutuk tu..(ekceli umi pun ckp ayt yg sama sebijik mcm tu sbb dia tau aku ni jnis pemalas)..tp beselah, mls aku nk stdy kemain eksaited..ak lg suka stdy sntai..sbb dr dlu prinsip idup aku "study biar lepak result biar gempak"..hohoho..pdhal x gmpak mana pun result..

ok, selamat mencuba tips diats..hehehe..dh mcm blog mskn plak ak rasa XD..nyte n assalamualaikum

Friday, March 22, 2013

perihal group-mate CSP eden..

assalamualaikum dan slmt pg..(its 1 already consider morning eh)

FYI, CSP means company secretarial practise..subject ni quite interesting kalo korg mai kls awal..haha...kalo aku yg dtg lmbt ni mmg sokmo la tertggal apa yg lectr ckp hat depan2 tu..

eh tak2, bukan tu story utk post ni..bukan cerita tntg kelewatan kemasukan aku ke kelas..(kls pkul 8 pg so phm2 la eh)..anyway, for this subject, ktorg kna form a group which is 5 person in 1 group..so, aku, ainatul, syawal, eunice, tq jadi la 1 group..group ktorg ni special sbb lectrr yg tntukan..punya mls nk balah so redha je lah..lg pun dorg best hape..well, mase mula2 x kenal mmg la rasa awkward skit..ye dak..??

tp actually TQ ni kwn aku dr sem 1 dlu..knal pun sbb kls skali dlm subjek pengntar perakaunan..so, kira dh agk rapat la..so, mmg dh biasa la bab gelak menggelakkan org ni..so, ni nk cite skit pasl dorg..sbnrnya yg jd isu kat sni bahasa melayu dorg..quite worst..tp x la truk smpai x leh phm..cuma ada certain yg lawak..contohnya...

1. Eunice : hei u, i dah tgok la running man episod 137, ia SANGAT GELAK la..hahahaha..
    Ainatul: hah..??sangat gelak tu ape..??
    Eunice: i means so funny la..bukan sgt gelak ke dlm b.m..??
    Kami: hahahahahaha..u ni kelakar la..org sebut lawak or kelakar mana sebut sgt gelak..

2. Tq: u all tau, i malu la semalam i terjerit 'mak' kuat2 waktu i hampir terjatuh..
    Syawal: mcm mana u bleh nk terjatuh..??
    Tq:waktu tu saya sdg JALAN MENUNDUK..saya x notice ada longkang blkg saya..
    Aku: jalan menunduk tu camne..??
    Tq: ala jalan backward tu..
    Aku: oh tu jalan mengundur...

3. Tq: dekat sini kan, mmg u all kalo nk suruh org tu move kena sebut lari ka..??
    Aku: contoh ayat..?bila u dgr..??
    Tq: yesterday ha waktu i tgh beratur nak amek mknn, ada sorg lelaki tu berdiri dekat sebelah saya..pastu ada sorg makcik ni dia nak top-up lauk kan, dia cakap dekat itu budak laki 'lari,lari'..saya pikir dia kena lari kemana ha..??
    Aku:oh, itu dia nak suruh ketepi tu..org utara mmg ckp mcm tu..

ok la, so far tu la cite psl dorg..yg plg x tahan dorg x reti bezakan keropok n kererek..cemuih dah cek nk explain..hoho..

Wednesday, March 20, 2013

Aku dah sem 6 dah la..final year tu!

ha, sedar x sedar, cuak x cuak, akhirnya lama gak aku dh bertapa kat UUM terchenta ni..kira dh 2 tahun lebih nk msuk 3 tahun la kat sini..jalan kat sni mmg dh expert dh..(actually chglun-jitra @ k.perlis ke pun)..hewhewhew...

well, dh final year ni mmg opkos la assignment berlmbk..submission date setiap bulan ada..tp enjoy tu ttp enjoy..well bila lg nk kluar pasni dh abes bljar, praktikal, pastu grad pastu krja..huwarghhh!! lg seram..erm, actually takut bila pkir pasal nk krja...sbbnya aku tau aku ni dh la jnis pelupa..kang kalo buat krja tu jenuh ha nk kna repeat cara2 nk guna mesin, nk key in data...blalalblabla...so, aku takut aku akn dimaki kerana sikap lupa aku..

eeh, eksaited ko nyah dh cite pasal krja..gradnye dak laki...lulus pun x kompem lg utk sem ni n sem dpn..so, mohon doa kalian utk diriku di sini agr dpermudhkan segala urusan olehNya..

sometimes, aku terfikir something..what exactly my intention to be a student..okey ofkos la sbb menuntut ilmu tu fardu ain..but then, kdg2 ada somethng yg menggangu niat sbnr aku..somethng like this..1. aku x nk krja awal2..nk enjoy dlu..sbb tu smbung bljar..kira 2 in 1 la ni.enjoy+study..2. nak belajar rajin2 (pdhal aku ni mmg sjak azali pemalas) pastu nk kerja elok2 biar dpt gaji tinggi2, so then aku bleh bantu mak ayah aku n sara hidup mereka..n adik2 aku sekali...(cewah kemain suci murni niat ko ainil)..so, kdg2 ak terfikir, is it okey if niat aku terdapat beberapa smpingan mcm tu..?? i means the second one is better la dr first one tu..yg first one tu mmg x elok punya niat..mula arini kena berubah hoyeah!!

entry kali ni saje je nak merepek sbb dh lama dh x menaip..busy semedang...erm, dah la, nk tdo..esok ada quiz TAP(actually arini sbb it's 2 already)..i means open book quiz..so kesah plak aku nk buat revision..esok time quiz la eh kt revise apa yg patut..hohoho..nyte n assalamualaikum..

Thursday, December 22, 2011

terima seadanya....

perasan x, kadang2 korg selalu cite dkat mmber korg or kwn korg tntg shbt korg....???mengikut definisi Ainil Hawa Bt Ramdzan, shbt is someone yg korg respect, sayang dan suka berkwn dgn dia..for example tasha...manakala kwn or member pula ialah mereka yg anda suka dan senang berkwn dgn mereka....ye, memang berbeza..sbb sometime kt akn ckp, ak syg sgt dekat ko...and ape2 perbuatan or perkataan dy, kt akn hormat dia...and again tasha adalah contoh terdekat...(aku rase ak wat post ni time ak tgh rndu yg mnggila terhdapa tasha)...while, kawan pula korg akn rase best kwn ngn dy, but not all of ur story@secret@problem u will telling her right..??

n ak perasan yg ak selalu cerita dgn kwn2 ak tntg tasha..well, tasha is my sahabat, bestfriend, pal, friend and kawan..she is everythng....

n ak mula rase ketidak adilan ak ble suka cite tntg tasha dekat dorg...sbb ape..??sbb ble kwn ak ade cter psl shbt dorg, ak akn rase somethng..mgkin ak x suka dibndingkan or aku rase jealous...

n dr situ ak mula rase yg x baik kt asek menceritakan tntg shbt kt, sbb takut kwn kt egt kt sdg mmbndingkan mereka...well, sahabat is sahabt while kawan is kawan...so, mereka ade function n keistimewaan sndri..so, moral of the story, ble dh kwn dgn org, terimalh mereka seadanya...jgn nk buat perbndingan who is better...

to all my friend, i'm sorry if i have compared u with someone else..dgn niat or tnpa niat...=)

Tuesday, December 13, 2011

emosi itu perlu!heh

kadang2 kalo asek jage hati org je, ble lagi hati sndri nk jage..ye dak...??
so, emosi itu perlu supaya kt jd org yg normal tnpa sebarang stress...=)
akhir kate dr penaja, chill lah weyh....

Tuesday, September 20, 2011

cara-cara diet yg berkesan..

jam mennjukkan tepat pkul 3.33 pagi...sah2 tgah bosan tahap petala kelapan smpai smpat wat entry lg tu..erm, bru lepas blogwalking ni..nasib baik jln2 kat sane x yah guna minyk+tol..klo x mau bnkrup ak..

n bru je terbce ade satu entry cter psl CARA-CARA NK KURUSKAN BADAN@DIET..well..ak tukar skit tajuk dy okey..ak kn dh like antitiru..ngeee...



tnpa membuang masa dn tenaga menaip ak, meh ak cter step2 or lgkh2 nye...

1. puasa
well, i think fasting adlh slh satu way yg sgt berkesan...n perlu diingatkan, niat asal puasa bukan sebb nk kurus okey..lillahi taa'la..kerana Allah semata2..tp kesan smpingn nye is kite leh kurgkn berat bdn time puasa...tp mngkin bukan smue org kowt yg akn success..cth plg dekat yg selalu fail-----> aku.....heee..mne x nye, kalo dh time buka tu mkn utk semnggu punye...kira puasa sehari mkn utk semggu, puasa 4 hari, mkn utk sebulan..erm, for sure berat bdn x kan trun tp mkin triple adelah..

2. cari gaduh dengan makcik cafe
erm, ni pown slh satu care yg effective..yelah, kalo dh gaduh @ masam muka ngn makcik/pkcik cafe, cnfrm2 korg jarang p kafe kn...??mesti malu nk bli mknn kn..??..x pown mnympah tgok muka makcik cafe tu...last2 nye korg mknlah kat blik bersame rumate terchinta mknn rutin student kat u tu------> meggi..=)

3. dok dlm blik sepanjang cuti sem kat umah
 yelah, x dinafikan..skunk ni IPTA kasi cuti sem seLAMA 3 bulan..lama maaaa...for sure, korg kat umah krjanye makan+tido+tgok cter korea+main game+gaduh ngn adik+basuh baju n etc( ni mcm aktiviti ak jer..??) so, utk mengurgkan berat bdn korg yg dh semestinye berat tu, saya suggest korg dok je lh dlm blik sepanjang waktu breakfast, lunch, dinner, or supper..jgn keluar blik lgsung...biar family mber yg lain mkn, korg main game je dlm blik....kalo mak ke ayh pggl mkn, ckp je x selera ke ape ke...lepas seminggu, bru lah korg keluar blik...(kang mati plak kalo x mkn lebih seminggu)...kalo boleh lepas smggu tu, mkn sayur je semua..mkn nasi pown x yah....confirm 200% korg akn jd slim kalah slim river...heee

oklah, mls lah nk wat byk2 cara..lain tu korg pkir sndri ok...selamat mencuba..

*p/s- yg ke-2 ngn ke-3 tu x bagus...jgn dibuat okeyh..saje menggedik nk gak wat post mcm org lain..weee...n lagi satu, tips2 ni aku rase berguna hnye utk org yg spesis same mcm ak..dr segi time cuti sem x reti2 nk krja dok melingkar kat umah..hrp mklum...chillllllll!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...